Àrea de Salut i Seguretat

El 2021, el Coronavirus va tornar a colpejar en diferents etapes amb grans pics d'infecció. En aquest context, l'Àrea de Salut i Seguretat va jugar un paper fonamental adaptant i desenvolupant noves mesures de contingència de l'ICN2 en una situació en ràpida evolució per minimitzar amb èxit la propagació del virus dins les nostres instal·lacions amb l'ajuda inestimable de tota la comunitat de l'ICN2.

Un dels reptes més importants adquirits respecte a la pandèmia és el benestar mental a la feina. El 2021 es va crear un grup de treball psicosocial amb l'objectiu de treballar en els factors de risc psicosocial, proposar solucions i trobar millors estratègies per afrontar-los, actuant com a canal de comunicació on les persones poden compartir les seves causes de tensió laboral relacionades amb el treball psicosocial. A més, l'àrea de Salut i Seguretat va començar a posar les bases per desenvolupar estratègies de treball a distància amb una atenció especial en la seva gestió del risc.

Respecte a la seguretat de la recerca, el nostre programa de seguretat del laboratori ha inclòs 16 visites de seguretat a laboratoris, 250 accions correctives i 8 avaluacions de risc relacionades amb noves instal·lacions. Es va llançar una campanya d'informació de seguretat innovadora sobre l'ús de guants de protecció, incloent-hi les renovacions tèrmiques i criogèniques. Durant els últims anys, es van completar més de 400 cursos de seguretat, i es van desenvolupar noves accions de formació com l'extinció d'incendis o els primers auxilis.

Com a contribució en nanoseguretat, al juliol de 2021 l'ICN2 va participar en un estudi pilot, que és part del Projecte NanoExplore finançat per la UE, per estudiar possibles efectes adversos de treballar amb nanopartícules. Durant la campanya d'una setmana, es van recollir mostres biològiques de voluntaris de l'ICN2, així com dades ambientals analitzant l'aire ambient en els laboratoris. L'actual primera etapa del projecte està dedicada a avaluar quins marcadors biològics proporcionen la millor informació sobre l'exposició a nanomaterials i partícules ultrafines i els seus efectes adversos en la salut en l'entorn laboral.

Members