Àrea de Salut, Seguretat i Sostenibilitat

L'Àrea de Salut, Seguretat i Sostenibilitat té l'objectiu estratègic de promoure una cultura preventiva i sostenible en la comunitat ICN2 a través d'un enfocament proactiu i interdependent de la seguretat i la consciencia mediambiental. L'objectiu és que cada persona sigui responsable de la seva pròpia seguretat i de les pràctiques sostenibles de les seves companyes. Per a aconseguir aquest objectiu, s'han establert els següents principis bàsics:

  • Desenvolupar i implementar un programa de salut, seguretat i sostenibilitat que permeti la integració d'aquests tres elements en tots els equips, departaments i divisions, amb especial èmfasi en les línies de recerca, de manera que tota la comunitat ICN2 assumeixi la seva responsabilitat amb la seguretat i el planeta.
  • Complir amb la legislació vigent i altres compromisos voluntaris, promovent iniciatives que vagin més enllà dels requisits legals en matèria de seguretat i salut, alineant les nostres directrius de sostenibilitat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l'Agenda 2030 de Nacions Unides i incloent les expectatives i necessitats de la nostra comunitat.
  • Fomentar una cultura sostenible i preventiva en el centre a través de la formació periòdica i permanent, per a implicar cada persona i conscienciar-la de l'impacte del seu treball en l'entorn i la seguretat dels seus companys, processos i instal·lacions com a part d'una millora contínua.
  • Exigir el respecte de les normes de seguretat i mediambientals establertes pel centre a tot el personal de l'ICN2 així com a les empreses i col·laboradors externs fent-los partícips de la cultura sostenible i preventiva implantada.
  • Realitzar una gestió eficient i responsable del consum i generació d'energia, aigua i residus per part de les activitats de l'ICN2 promovent una cultura sostenible per a reduir la petjada de carboni del centre i de les seves activitats científiques i de gestió.
  • Fer de l'ICN2 un centre de referència en salut, seguretat i gestió sostenible des de la perspectiva de la millora contínua i la innovació.

Durant els últims anys, l'Àrea de HSS ha abordat el tema de la salut mental oferint eines i recursos per a ajudar la nostra comunitat a desenvolupar la seva carrera professional millorant el seu benestar emocional. Així, a través d'una estreta col·laboració amb el departament de Recursos Humans, el 2023 es va posar en marxa un innovador programa de suport psicològic que inclou sessions individuals amb psicoterapeutes per a dotar a la nostra plantilla d'alguns recursos per a la gestió de situacions complexes o la resolució de conflictes amb l'objectiu de promoure un entorn de treball positiu millorant el benestar i la salut laboral.

A més, el protocol de prevenció de l'assetjament del departament es va actualitzar d'acord amb la legislació vigent, incloent-hi una innovadora formació e-learning llançada el setembre 2023 amb una participació massiva que va rebre molt de reconeixement i comentaris positius.

Per a continuar millorant les condicions de treball, a l'abril de 2023 es va dur a terme un estudi de soroll ocupacional en oficines en instal·lacions de Suport a la Recerca (refrigeradores i bombes UHV) assegurant que els nivells de soroll estan per sota de les referències estàndard.

Quant a la seguretat en la recerca, el programa de seguretat en els laboratoris del departament va incloure 159 accions correctives i 6 avaluacions de riscos relacionades amb noves ubicacions en centres externs (IREC, JEMCA-Sincrotró ALBA) donant resposta a 35 incidents/consultes de salut, de seguretat i de sostenibilitat.

La formació en seguretat va batre un nou rècord amb 454 nous cursos de formació en seguretat realitzats i un 98% de compliment. A més, es van dur a terme accions formatives específiques: RCP i ús de farmacioles de primers auxilis facilitats per Creu Roja Espanyola i Laser Safety.

Com a contribució a la resposta mediambiental, durant 2023 l'Àrea de HSS va ajudar a gestionar el reciclatge de gairebé 5 tones de materials de rebuig de l’ICN2 (mobles, residus electrònics i metalls) i 6,5 tones de residus perillosos eliminats de manera segura.

D'altra banda, durant 2023 l'ICN2 es va convertir en membre col·laborador de la xarxa de laboratoris sostenibles (SuRe Catalunya) per a impulsar el canvi cap a una recerca més sostenible. A més, s'ha instal·lat un nou aparcament i càrrega per a patinets elèctrics a l'entrada principal per a fomentar la mobilitat segura i sostenible.

Finalment, a finals de 2023, l'ICN2 es va comprometre a desenvolupar una estratègia de sostenibilitat per a reduir la seva petjada de carboni.

Members