Sostenibilitat
La innovació científica i la responsabilitat mediambiental van de la mà, per la qual cosa la sostenibilitat és una prioritat a l'ICN2. Com a centre de recerca, som conscients que els laboratoris són espais que consumeixen molts recursos, així que volem minimitzar el nostre impacte als recursos naturals del planeta. Ens comprometem amb el principi de “do no significant harm” (DNSH), amb la missió de no donar suport ni dur a terme activitats econòmiques perjudicials per al medi ambient.
Com a part del projecte SO3 (del grup de treball ERA2 sobre nanofabricació i nanomaterials) i seguint el nostre pla estratègic actual, hem participat en un procés de certificació per revisar i millorar les pràctiques dels laboratoris més químics des d'un punt de vista integrador de la sostenibilitat. La certificació My Green Lab, mundialment reconeguda per a la sostenibilitat dels laboratoris, ens ha assessorat en aquest àmbit. Aquest programa ens ha permès gestionar de manera més sostenible els recursos del laboratori, com l'aigua, l'energia, els consumibles i els residus, tenint en compte tota la cadena de subministrament de la nostra recerca, incluint el transport.
Aquesta certificació forma part d'un Pla de Sostenibilitat més ampli, una iniciativa estratègica que aborda qüestions mediambientals rellevants per a ICN2 i la seva comunitat, per tal de minimitzar-ne l'impacte mediambiental. El Pla també estableix objectius numèrics en àrees clau com l'energia, l'aigua, els residus, el compromís, els viatges i la contractació. A més, també garanteix la transparència de les nostres accions per evitar el greenwashing, d'acord amb la Directiva (UE) 2024/825 del Parlament Europeu i del Consell del 28 de febrer del 2024.
Volem reduir el nostre impacte ambiental:
- Millorant l'eficiència energètica i descarbonitzant les fonts d'energia: Això inclou el canvi de la il·luminació dels edificis i laboratoris a LED, la instal·lació de biosensors als banys i l'ampliació del nombre de panells solars.
- Reduint el consum d'aigua: Hem reduït la pressió de les aixetes i hem millorat les instal·lacions d'aigua dels laboratoris per tal de preservar l'aigua.
- Millorant la gestió de residus perillosos i no perillosos. Les iniciatives inclouen formació i campanyes de comunicació, així com col·laborar amb les instal·lacions del Campus de la UAB per implementar un enfocament d'economia circular, donant una segona vida als articles de laboratori no contaminats, com les bosses de gel.
- Reforçant el compromís de la comunitat ICN2 amb la sostenbilitat: L'institut participa en xarxes sostenibles nacionals i internacionals com la Sustainable Research Catalonia (SuReCat), el Grup de Treball de Sostenibilitat del BIST, que ha craet una Guia de Sostenibilitat per acompanyar la comunitat científica en la reducció de l'impacte ambiental, així com les xarxes SustainableNano i International Network4Sustainable Nanotechnology.
- Desenvolupant una política de viatges sostenible: Conscients que la major part de la nostra petjada de carboni prové del transport, tant en itinere com en conferències, estem aplicant mesures perquè els viatges de recerca siguin més sostenibles.